Afbeelding
Foto: Barbara Schriek

Feest bij 125-jarige St. Vituskerk

Algemeen

HILVERSUM - Het gerestaureerde orgel van de St. Vituskerk is dit weekend feestelijk in gebruik genomen. Verschillende organisten speelden liederen en het kerkkoor zong. Een prachtig samenspel van klanken, een perfect begin om het 125-jarig bestaan van het gebouw te vieren.

Tijdens de eucharistieviering deze zondag kon iedereen genieten van het vernieuwde geluid van het orgel. Het orgel stond eerst in de kerk op de hoek Koninginneweg en Stationsstraat. Toen dit gebouw werd weggehaald, is het instrument meegenomen naar de St. Vituskerk op het Melkpad. Gerard de Ridder, een van de organisten, legt uit wat er allemaal gerenoveerd is aan het orgel. "Het hele instrument is uit elkaar geweest, een hele klus. De trompetpijpen stonden schuin. Voor het geluid is het beter als ze omhoog staan en dat is nu het geval. We hebben er nu ook een basson in en een pedaal. We kunnen nu dus een veel breder repertoire spelen." Enthousiast laat hij horen wat het allemaal kan en inderdaad, het klinkt heel goed.

Parochiaan Inge van Maaren is sinds eind jaren negentig betrokken bij deze kerk. In De Akker, het gebouw ernaast, vangen zij en anderen de kinderen op. "Wat oudere kinderen komen op de helft van de dienst op zondag naar de Akker om verder te praten en te spelen. De allerkleinste kinderen zijn hier de hele tijd. Zo kunnen de ouders zich beter concentreren op de preek."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant