Afbeelding

Aanpak verkeersveiligheid bij 16 Hilversumse basisscholen

Algemeen

HILVERSUM - Binnen nu en een jaar moet de verkeersveiligheid op en bij scholen verbeterd zijn. De gemeente Hilversum stelt een bedrag van 400.000 euro beschikbaar en de provinicie Noord-Holland nog eens 280.000 euro om de grootste problemen bij zestien basisscholen aan te pakken.

Volgens wethouder van Verkeer Floris Voorink gaat het om fysieke maatregelen. Het gaat om het aanbrengen van bijvoorbeeld wegmarkeringen, de aanleg van een zebrapad met stoplicht of verkeersdrempels of het weghalen van parkeerplaatsen of juist het creëren van die plekken. Iedere locatie wordt apart bekeken en besproken. Maatwerk is het devies. Daarom gaat alles volgens de VVD'er in nauw overleg met de scholen en ook de buren. "Zij weten zelf het beste hoe en waar de gevaarlijke punten zijn."

De gemeente voert gesprekken met alle zestien basisscholen. In de commissie van donderdag 18 december komt dit onderwerp nog aan bod. Actie moet in 2015 plaatsvinden. Voorink hoopt eind volgend jaar klaar te zijn met alle aanpassingen. Het is de bedoeling dat de meeste werkzaamheden plaatsvinden in de meivakantie.

Naast de fysieke aanpak wil Hilversum ook meer gaan doen aan voorlichting. "Wij merken ook hier de licht stijgende trend dat ouders hun kinderen met de auto naar school brengen", aldus de wethouder. Met een gedragscampagne, waarbij scholen, leerlingen en ouders betrokken zijn, hoopt de gemeente het lopen en fietsen meer te stimuleren. Om dit beter te promoten is het idee zelf promotie-acties te laten verzinnen. Een ander voorstel is het geven van een fietsbellenconcert.

Uit de krant