Afbeelding

College wil minder blik op het Langgewenst

Algemeen

HILVERSUM – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, dan verdwijnt er veel blik van het Langgewenst. Van de huidige 390 parkeerplekken blijven een kleine 100 over als het marktterrein in 2016 helemaal is opgeknapt. Dat meldt wethouder Floris Voorink.

"Van een veredeld parkeerterrein waar een markt en een kermis worden gehouden willen we hier echt een centrale rol voor Hilversum hebben. We willen een kwalitatieve impuls geven aan het Langgewenst", aldus de VVD'er. Minder blik op het marktterrein is een van de wensen van het gemeentebestuur. Alleen aan de noord- en westkant (kant Naarderstraat) wil Voorink nog plaats hebben voor auto's. Parkeerplekken aan de zijkant van het plein, zodat bewoners en bezoekers van de bioscoop hun wagen nog wel kwijt kunnen.

Voorink wil af van het winderige plein en de slechte verlichting en scheve klinkers. Het moet een plezierig Langgewenst worden, ook op niet-marktdagen. Meer groen, horeca, terrassen, zitjes en media terugbrengen zijn de sleutelwoorden. Van belang is wel dat het plein de nodige voorzieningen krijgt, zoals elektra en toiletten, om onder meer de marktkooplui te bedienen. Tevens is het voornemen de Groest en het marktterrein beter te verbinden. Om dat te realiseren moet het autoverkeer om het Langgewenst heen geleid worden, zodat de Stationsstraat autoluw wordt.
Tevens zegt de liberaal dat hij naar een markt nieuwe stijl wil. Daarmee bedoelt hij dat de marktlieden op woensdagochtend beginnen met het opbouwen in plaats van dinsdag, zoals dat nu het geval is. "We moeten zorgen dat het plein hier beter voor geschikt is. En daar vinden de bewoners ook wat van. Dit is ook niet het moment om te stoppen met burgerparticipatie."

De herinrichting van het plein kan pas na de zomer van 2016 van start gaan. Voorink had liever gezien dat dit eerder kon gebeuren. Wel stelt hij dat de opknapbeurt voor de kerstvakantie van 2016 af kan zijn. Voor het hele project heeft Hilversum een budget van 1,3 miljoen beschikbaar. De commissie bespreekt het plan van uitgangspunten deze maand nog en begin januari neemt de gemeenteraad een besluit. "Over de invulling laten we netjes iedereen meedenken", geeft de wethouder tot slot nog mee.

Uit de krant