Afbeelding

Realisatie nieuwe kantine en kleedkamers Wasmeer op de tocht

Algemeen

HILVERSUM - Grote vraag is of Wasmeer nog kan rekenen op de realisatie van een nieuw clubhuis en nieuwe kleedkamers. De Hilversumse sportclub die volgend jaar 100 jaar bestaat, krijgt de financiering hiervoor niet rond. Het gaat om een bedrag van 300.000 euro. Dit tekort is ontstaan door nieuwe regelgeving op het gebied van het verrekenen van de BTW. De vereniging uit Oost heeft hulp nodig en richt zich tot de gemeente.

In 2007 werd op instigatie van oud-wethouder Erik Boog de stichting Sportorganisatie Wasmeer opgericht. "Door gebruik te maken van de stichting zou de aan ons in rekening gebrachte omzetbelasting op de bouwkosten verrekend worden", meldt Paul Steinpatz van het stichtingbestuur in een brief aan de raadscommissie Samenleving. "Op basis van gemaakte afspraken met Boog zijn wij verplichtingen aangegaan voor de nieuwbouw. Een van de redenen is geweest dat de stichting de BTW kan verrekenen."

Maar de belastingdienst heeft inmiddels het beleid veranderd. Aftrek van BTW is niet meer toegestaan en dat levert de Hilversusme club een groot financieel probleem op. "Door overheidsingrijpen is de geplande nieuwbouw nu verder weg dan ooit", aldus Steinpatz. "Wij zijn van mening dat het naderende onheil niet voor onze rekening komt. De met Boog gemaakte afspraken zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat de omzetbelasting volledig door ons verrekend kan worden."

In een korte schriftelijke reactie laat verantwoordelijk wethouder Floris Voorink het volgende weten: "De gemeente betreurt het dat het Wasmeer de BTW niet terugkrijgt. De nieuwe belastingregels gelden landelijk. De financiële middelen van de gemeente zijn beperkt. Desondanks blijven we in gesprek met Wasmeer om mogelijkheden te onderzoeken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant