Afbeelding

Hilversum: 'Christmas Village is commerciële activiteit'

Algemeen

HILVERSUM – Harde woorden uitte Christmas Village-organisator Orhan Polat richting gemeente nadat hij moest besluiten de kerstmarkt af te gelasten. Hilversum trok de portemonnee niet voor de eerste editie. Maar de gemeente betaalt niet mee aan commerciële activiteiten en dat was vooraf bekendgemaakt, deelt wethouder Wimar Jaeger van Evenementen mee.

De vergunning was al verstrekt door de gemeente voor de kerstmarkt voor expats, die zaterdag en zondag zou plaatsvinden op de Kerkbrink en de Kei. Verspreid over deze twee locaties zouden elf chalets komen. Vanuit deze hutjes zouden ondernemers hun kerstspullen verkopen. Voor de gemeente was het volstrekt onduidelijk of alle chalets wel verhuurd waren. Kort voor Christmas Village vroegen de initiatiefnemers van O.P. Projectmanagement en Business Room Hilversum een subsidie aan van 25.000 euro, zo meldt Hilversum in een persbericht. De reden dat de gemeente de hand op de knip houdt, is dat zij geen commerciële projecten subsidieert. Dat is beleid.

"Het is een commercieel evenement, een sympathiek initiatief waar we onze medewerking aan verlenen in de vorm van een vergunningverstrekking en beschikbaar stellen voor wat nodig is. Maar wij betalen daar niet aan mee", stelt Jaeger klip-en-klaar. "Dat doen we nooit. Ook niet bij de Pure Markt op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Buiten dat is het gevraagde bedrag buitenproportioneel. Of het nu om 25.000 of 10.000 euro gaat, wij ondersteunen verzoeken die een commercieel voornemen hebben als gemeente niet", luidt het vervolg van de D66-wethouder.

Uit de krant