Afbeelding

'Vuurwerkverbod rammelt juridisch aan alle kanten'

Algemeen

HILVERSUM - Het verzet tegen vuurwerk neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Volgens cijfers vindt 40 procent het wel welletjes met het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. In Hilversum is nog altijd hevig verzet tegen het vuurwerkbod in het centrum. Op politiek en ondernemend vlak zijn er flinke twijfels.

"Het vuurwerkverbod is niet goed te handhaven en het stimuleert de invoer van illegaal vuurwerk", is de mening van fractiemedewerker van Hilversum1 Roland van den Akker. Volgens hem moet de politie degene die vuurwerk afsteekt echt op heterdaad betrappen om te kunnen handhaven. Maar dat wordt lastig, aangezien de bezoekers van de vuurwerkvrije zone wel vuurwek bij zich mogen hebben en er blijkbaar gradaties zijn. Op kinderen met een sterretje wordt geen 'wilde jacht gemaakt' liet Broertjes al weten, maar dan is het al geen algeheel verbod meer. Daarnaast mogen Hilversummers vuurwerk afsteken van hun privéterrein. Als iemand een rotje van zijn dakterras gooit, is ook dat heel lastig te controleren.


Daarnaast snapt Van den Akker de keuze niet voor het centrum. Broertjes maakt volgens de politicus nu een gebied vuurwerkvrij waar zich nog nooit incidenten hebben voorgedaan. Het was logischer geweest om het Gooilandplein en ook het terrein rondom de Vorstin tot de vuurwerkvrije zone te rekenen. "Wat is dan nog de basis voor een verbod als je voor dit gebied kiest? Juridisch rammelt dat aan alle kanten. De burgemeester beroept zich op de Algemene Plaatselijke Verordening en zegt een verbod te kunnen uitvaardigen bij concreet gevaar. Maar dat is dat gebied niet. Dan had hij beter de Hilversumse Meent, bij de Heilgalerij of bij Gooiland kunnen aanwijzen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant