Wat is de beste oplossing voor Anna's Hoeve?

Algemeen

HILVERSUM - Niet de weg verleggen door Anna's Hoeve maar kiezen voor een andere Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-route. De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve (VBAH) blijft pleiten voor de Zuidboog. De derde optie voor de hoogwaardige busbaan bespaart natuur, voorkomt een drukke weg langs een speelstrook en houdt Hilversum-Oost bereikbaar. Vraag is of de Hilversumse politiek woensdag 7 januari kiest voor een variant die officieel niet op tafel ligt.

Bewoners van Hilversum-Oost hebben het gevoel dat de beslissing over het wel of niet verleggen van de weg over Anna's Hoeve er even doorgedrukt wordt. Wethouder Floris Voorink zette het verleggen van de weg onlangs weer op de politieke agenda. Ondanks dat de gemeente tot nu toe tegen een weg langs het spoor was, hoopt hij dat de politiek toch van mening verandert vanwege de ecologische en bestuurlijke voordelen. Maar bij beide opties, het laten liggen van de huidige weg of het verleggen ervan, blijft de kern van het probleem liggen: afsluiting van de natuur.

"Het gaat mij om het behoud van de natuur. Dat staat ook in onze statuten", aldus Martin Triebels, voorzitter van de VBAH. Het is voor hem en buurtbewoner Jelle Harder volstrekt onduidelijk waarom het natuurgebied voor een groot deel moet worden afgesloten. De recreatiedruk in Anna's Hoeve zou te groot zijn. Meer rust moet er komen in het gebied voor dieren. Volgens Harder, natuurbeschermer in 't Gooi, is het toetsingsrapport van Alterra het fundament voor de plannen. Hij kraakt dit document. De voorgestelde maatregelen zijn inhoudelijk zwak, onwerkelijk en onhaalbaar, zo stelt hij. "Volgens de rekenmethode van Alterra komen er gemiddeld 1754 tot 1980 bezoekers per dag. Een ware dagelijkse invasie. Veel meer dan op topdagen bij grote bezoekerscentra in Nederland. Deze quasimethode heeft als doel aan te tonen dat het noodzakelijk is 30 procent van Anna's Hoeve geheel af te sluiten voor bezoekers."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Uit de krant