Afbeelding

Verbinding zoeken tijdens Bekend Maakt Bemind

Algemeen

HILVERSUM - Midwinter, het moment dat de dagen weer lengen, is door Bekend Maakt Bemind aangegrepen om het interculturele platform nieuw leven in te blazen met de gedachte dat mensen elkaar in het terugkerende licht weer beter kunnen zien. De bijeenkomst werd geopend met de uitreiking van een vredeskaars door Vredesvrouw 2014 Janne Poort aan burgemeester Pieter Broertjes.

In de nacht van 20 op 21 december is de zonnewende en komt de zon boven de evenaar. Deze terugkeer van het licht is een moment dat los staat van ideologische of religieuze overtuigingen en dat iedereen kan delen volgens Rob Beker, een van de initiatiefnemers. Het liefst had de organisatie een groot vredesvuur op de Kerkbrink aangestoken, maar dit bleek te gevaarlijk. Als alternatief is het plein voor het filmtheater gevonden, waar tussen de hagelbuien door de bezoekers licht en warmte konden vinden bij verschillende vuurkorven.

Na de verhuizing van een van de voortrekkers van het interculturele platform is het initiatief een beetje in de versukkeling geraakt. Deze bijeenkomst is de nieuwe start voor Bekend Maakt Bemind, dat nog steeds Hilversummers met verschillende achtergronden met elkaar wil verbinden. De samenwerking tussen kerken en moskeeën en andere partijen is goed, maar bij de inwoners van Hilversum leven nog veel vooroordelen volgens Beker. "Te vaak komen bepaalde etnische groepen negatief in het nieuws, bijvoorbeeld als het gaat om onregelmatigheden op de Groest. Als voorzitter van het armoedeplatform kom ik veel in moskeeën en zie ik juist de andere kant. Dan ontmoet ik heel veel aardige mensen die heel solidair zijn in hun eigen gemeenschap, maar ook Hilversum een goed hart toedragen. Met de activiteiten die we gaan ontplooien willen we daar bekendheid aan geven."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant