Afbeelding

Leger des Heils-maaltijden heffen eenzaamheid op

Algemeen

HILVERSUM - "Ik vind de jus toch nog wat te dun hoor", roert Geer Bos in een grote pan die op het vuur pruttelt. Wil Dolman kijkt over haar schouder mee en knikt. De dames zijn druk met de voorbereidingen van het kerstdiner dat die dag wordt geserveerd bij het Leger des Heils. Majoor Dini Veenendaal lacht. Haar team is een geoliede machine die prima op elkaar is ingespeeld.

De druk is er nu wel af voor majoor Veenendaal. Het is een week voor kerst en bij het Leger des Heils aan de Bussumerstraat wordt het kerstdiner opgediend. Drie dagen achter elkaar. "Dat is een hele klus, een hoop geregel, maar ook veel gezelligheid en warmte", vertelt Veenendaal in haar kantoor. De komende dagen ontvangt zij mensen die alleen en eenzaam zijn en wel wat gezelligheid kunnen gebruiken. "Maar er schuiven ook mensen aan die het gezellig vinden om samen te zijn."

Dat veel Hilversummers zich eenzaam voelen en ook daadwerkelijk zijn, wordt bij het Leger des Heils pijnlijk duidelijk. "Drie dagen lang hebben we bij elk diner zestig gasten. Dan is het fijn dat wij als Leger des Heils dit voor de medemens kunnen doen." De gasten betalen niets voor het uitgebreide diner. "Nee, dit wordt betaald uit de kerstcollecte." Die is vorige week begonnen; er stonden heilsoldaten voor de Hema. "Het was niet zo'n beste week. Het weer werkte niet mee. Het waaide zo hard dat de pot bijna omver werd geblazen", lacht de majoor. Gelukkig is het winkelend publiek nog steeds bereid wat euro's in de grote pot te gooien.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant