Afbeelding

Kerstworkshop: uil verdringt de kerstengel

Algemeen

HILVERSUM - Aangenaam warm is het in het atelier van beeldend kunstenares Claudia Gianotten. Zes kinderen tekenen geconcentreerd aan een ruime tafel. "Je moet de uil iets groter maken, anders kun je hem straks niet uitknippen en op de kerstboom plakken", helpt Gianotten een van de meiden. Het is de eerste dag van de kerstvakantie en in het atelier op de Neuweg is een workshop kerstboom maken.

"Ik geef de workshop samen met meubelmaakster Jorinde Verweij die ook in dit pand haar atelier heeft", legt zij uit. De kinderen tekenen vooral uilen. Is dat de opdracht? "Nee, niet echt", lacht Gianotten, "maar het lijkt erop dat de kerstengel wordt verdrongen door de uil." Eigenlijk ook wel logisch, want, zo vindt de kunstenares, je kunt met je fantasie losgaan op de uil. "Maar kijk, ik heb ook voorbeelden van auto's. Ik kan me voorstellen dat de jongens dat wel leuk vinden voor in hun boom."

In de ruimte van Verweij wordt driftig gezaagd en getimmerd. Van afvalhout worden plankjes gezaagd die niet veel later een kerstboom vormen. Rijk slaat trefzeker de spijkers in de plankjes. "Ik vind het leuk om een kerstboom te maken", straalt de kleine timmerman. Niet veel later slaat hij hard op zijn duim. Hij snikt zachtjes terwijl Verweij een kleurrijke pleister voor hem zoekt.

"Kom, jullie moeten wel een beetje doorwerken, over een paar uur moet de kerstboom klaar zijn", spoort Gianotten de tekenaars aan. "Het is de bedoeling dat de kinderen aan het eind van de middag een houten kerstboom met uitgeknipte tekeningetjes mee naar huis nemen, dus ze moeten flink aan de bak", lacht de kunstenares.

Uit de krant