Afbeelding

Hart voor Hilversum: 'Hilversum rommelt met cijfers Anna's Hoeve'

Algemeen

HILVERSUM – Voor Hart voor Hilversum is het een uitgemaakte zaak. Er is gerommeld met de bezoekerscijfers van Anna's Hoeve. Volgens raadslid Karin Walters zijn de aantallen opgepompt omdat de gemeente een derde van het Hilversumse natuurgebied wil afsluiten voor wandelaars. "Er lopen anders zo veel mensen dat er geen hert het ecoduct meer over durft", zegt zij gekscherend.

Walters trekt deze conclusie na de commissie Ruimte van woensdag 17 december. Jelle Harder en voorzitter van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve Martin Triebels trokken de cijfers gepresenteerd door onderzoeksbureau Alterra uit Wageningen sterk in twijfel.

"Wethouder Voorink wil het oostelijk deel van natuur- en recreatiegebied Anna's Hoeve sluiten voor mensen en honden. Je kan er niet meer komen. Zo wil men bereiken dat er dieren over het ecoduct gaan lopen dat aangelegd wordt over de HOV-busbaan, het spoor en de weg over Anna's Hoeve die men wil gaan verleggen", is de inleiding van Walters. "In opdracht van de gemeente heeft Alterra een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van mensen op het nieuwe ecoduct. Zij hebben berekend dat er maar liefst 300.000 bezoeken per jaar plaatsvinden in Anna's Hoeve. Triebels sprak in de commissie in en gaf aan dat de werkelijke aantallen veel lager liggen. Men beschikt over een onderzoek uit 2003 dat uitkwam op 70.000 bezoekers. Dat is slechts een kwart van wat Alterra berekende."

Na vragen van de commissie zegde wethouder Floris Voorink toe dat hij de cijfers uit 2003 op zou sturen naar Alterra om het verschil te kunnen duiden. In het toetsingsrapport geeft het onderzoeksbureau aan dat er in de periode van 6 tot en met 23 juni twee camera's zijn geplaatst. Eén hing er bij de ingang aan de Liebergerweg en de andere was bevestigd bij de parkeerplaats bij Anna's Hoeve.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant