Afbeelding

D66 ziet levensvatbaar plan voor KRO-complex

Algemeen

HILVERSUM - D66 Hilversum ziet eindelijk een levensvatbaar plan van het KRO-complex. Deze mededeling twitterde de partij de wereld in met daarbij een visiedocument dat is opgesteld door raadslid Edwin Göbbels.

In het nieuwe bouwplan waar Göbbels enthousiast een visiedocument over heeft geschreven, blijft het hoofdgebouw met de entree uit 1938 en de aanbouw uit 1954 behouden. Inclusief de bas-reliëfs, belettering, gebrandschilderde ramen, de fresco en de ontvangstzaal-bestuurskamer. Ook sluit het ontwerp meer aan op de villa-achtige bouw die kenmerkend is voor de Julianalaan. Daar staat tegenover dat de huidige twee villa's op deze plek worden gesloopt. "Het liefst wil je alles behouden: het entreegebouw, de aanbouw, de studio en de villa's, maar dit is niet realistisch omdat de mogelijkheden voor herontwikkeling bijna onmogelijk zijn", zo schrijft de democraat in zijn visiedocument. Wel vindt de partij het onbegrijpelijk dat het hoekontwerp aansluiting zoekt bij het hoekpanddeel van het tegenoverliggende pand waar fietshandel Antilope zit.

Frans Mulder, voorzitter van Bewonersvereniging Julianalaan, is stomverbaasd dat juist D66, de partij die zich tot nu toe altijd heeft opgeworpen als beschermer van het Hilversums erfgoed, opeens in hoofdlijnen voorstander blijkt te zijn van dit bouwplan voor het KRO-eiland en daarmee van de sloop van monumentale gebouwen. "In het plan worden op de plek van de dubbele villa aan de Julianalaan 6 en 8 twee gebouwen met ongeveer twintig appartementen gerealiseerd. D66 is misschien op het verkeerde been gezet door een bouwtekening die onterecht veel groen en de helft van de daadwerkelijke bebouwing suggereert," meent Mulder, ''zonder zich te bedenken dat de gebouwen niet twaalf meter maar 24 meter diep worden. Het blijft onverteerbaar dat er nog altijd geen onderzoek is gedaan naar mogelijke alternatieven voor deze monumentale villa van de Hilversumse architect J. Slot."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant