Afbeelding

Werken als schaapherder kent weinig romantiek

Algemeen

HILVERSUM - Rond het werk van een schaapherder hangt een romantische zweem. De werkelijkheid is behoorlijk anders. Dat vertelt de 24-jarige Rozenn Le Buhan.

Deze jonge Hilversumse schaapherder laat al 3 jaar haar kudde grazen op de Hilversumse heide en ontkracht het romantische beeld van haar baan. "Er wordt gedacht dat een schaapherder met een strootje in zijn mond, leunend tegen een boom zit te genieten van zijn kudde schapen. Hondjes naast hem, gezellig. Nou, ik kan je vertellen dat de werkelijkheid heel anders is. Het is keihard werken", zegt Le Buhan terwijl ze een schaap aait.

Op het moment is het nog harder werken; het is lammertijd. Bij groepsverblijf 't Laer bevindt zich het - tijdelijke - winterverblijf van de grote schaapskudde. In de stal is het een vrolijke kraamkamer. De dames staan mekkerend in het stro, lopen rond en als de lammetjes zijn geboren, gaan moeder en kind in de crèche. In hokjes langs de muur vertoeven kersverse moeders met hun kleintjes. "Daar verblijven de ooien die net zijn bevallen of de ooien waar iets mee is", legt Le Buhan uit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant