Afbeelding

Einde van Ascensio-tijdperk in zicht

Algemeen

HILVERSUM - De gemeente lijkt het hoofdpijndossier van zorgbedrijf Ascensio Zorg eindelijk dicht te kunnen doen. Wethouder Eric van der Want meldt dat zo goed als alle bewoners vertrokken zijn uit de panden aan het Achterom. Daardoor is de last van een dwangsom, waarmee Hilversum had gedreigd, niet langer aan de orde.

Burgemeester Pieter Broertjes liet begin februari weten dat Ascensio tot en met zondag 15 maart de tijd had om haar zaken op orde te krijgen of anders de boel echt te sluiten. Zo was onder meer de leefsituatie voor de cliënten onveilig. Het opleggen van de dwangsom was een middel om de deuren van het zorgbedrijf definitief dicht te krijgen. Eerder lapte Ascensio al een straf van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan de laars. Naar aanleiding van een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) legde de Haagse bewindsman sluiting op. In het document van de IGZ stond dat het bedrijf zorginhoudelijk, organisatorisch en qua huisvesting ver onder de maat presteerde.

"In de periode na de aankondiging van de dwangsom zijn er veel bewoners uit deze panden verhuisd naar plekken waar zorg wordt geboden door gecontracteerde zorgaanbieders", zo schrijft Van der Want aan de gemeenteraad. "Er wonen nu vrijwel geen personen meer in de panden aan het Achterom. Het directe gevaar van een grote groep bewoners in een pand zonder passende begeleiding is daardoor afgewend. Een eventuele last onder dwangsom is daardoor niet langer van toepassing."

Daarmee kan het boek van Ascensio Zorg nog niet helemaal dicht. Van der Want geeft aan dat de gemeente risico's ziet in de leegstand van de panden aan het Achterom. "Ik zal daarom met de eigenaar in overleg treden en hem waar mogelijk ondersteunen bij het vinden van een alternatieve huurder", aldus de D66'er.

Uit de krant