Afbeelding

Broertjes: 'Concepten opvragen door raad is geen goede trend'

Algemeen

HILVERSUM - Een gesprek met de raad acht burgemeester Pieter Broertjes raadzaam. Het opvragen van informatie of tekeningen die de status van concept hebben, vindt hij geen goede trend. De politiek mag wel iets meer vertrouwen hebben in de gemeentebestuurders.

Dat zei de burgemeester dinsdag toen hij terugblikte op het nieuws van vorige week. Wethouder Floris Voorink moest toen erkennen dat er woensdag 4 maart wel degelijk schetsen in huis waren voor de verlegde weg over Anna's Hoeve. Een dag nadat Karin Walters van Hart voor Holland meerdere keren naar tekeningen had gevraagd, kreeg hij van zijn ambtenaren te horen dat hij de raad onjuist had geïnformeerd. De VVD'er bood direct zijn excuses aan en verklaarde niet eerder dan donderdag 5 maart van het bestaan van de 2 schetsen te weten.

Verbergen
Het is de tweede keer in korte tijd dat het college de vraag krijgt een concept af te geven. Walters vroeg Broertjes eerder al naar onderliggende stukken van het Arcadis-rapport over bluswater langs het spoor. "Als je die informatie niet vrijgeeft, dan zou je wel iets te verbergen hebben. Maar zo kun je niet werken. Als bestuurder moet je verantwoording kunnen nemen over voldragen stukken. De stad kan niet bestuurd worden op basis van halffabricaten. Sommige stukken gaan wel 10 keer heen en weer voordat ze een definitieve status hebben."

Ruis
Broertjes zegt dat het afgeven van concepten eerder voor ruis op de lijn zorgt dan voor duidelijkheid. Als deze trend zich doorzet, wil hij dat gaan bespreken met de Hilversumse politiek. "Iedereen werkt met concepten. Het is niet altijd in één keer raak", besluit hij.

Uit de krant