Geënsceneerde foto
Geënsceneerde foto

Noodkreet vanuit Hilversum voor asielzoekster uit Guinee

Algemeen

HILVERSUM - Hanny de Zwager, vrijwilligster bij Maatjesproject, en Ietje van den Berg van Vluchtelingenwerk groep Gooi- en Vechtstreek doen een noodkreet. Zij vrezen dat een 20-jarige vrouw afkomstig uit Guinee en tegenwoordig inwoonster van Hilversum, rechtstreeks de dood wordt ingestuurd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als zij geen verblijfsvergunning krijgt. Het college van burgemeester en wethouders geven eveneens aan zich zorgen te maken over haar lot.

Op 13-jarige leeftijd werd ze door haar vader uitgehuwelijkt aan een veel oudere man, die haar mishandelde en verkrachtte. Deze situatie maakte haar radeloos en maakte haar tot een gemakkelijke prooi voor een mensenhandelaar die haar naar Amsterdam bracht. De hoop op een beter leven vervloog toen zij als 14-jarige daar opnieuw in de hel kwam.

"Ze is van de ene verschrikking in de andere terechtgekomen", aldus De Zwager. De Guinese wist zich uit het circuit van gedwongen prostitutie te ontworstelen en kwam terecht bij het NIDOS, de opvang voor jongere vluchtelingen.

Momenteel is zij in afwachting van het hoger beroep. Dit is haar laatste strohalm. De IND betwist namelijk of zij suïcidaal is. Deze diagnose is door een professional in Hilversum vastgesteld. In de tussentijd kan zij geen aanspraak meer maken op huurtoeslag, studiefinanciering en zorgvergoedingen.

Gisteren kwam het nieuws binnen dat de 20-jarige de daad bij het woord heeft gevoegd. De zelfmoordpoging is mislukt en zij heeft nu psychiatrische hulp.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant