Afbeelding

Vrienden van Clemenskerk vrezen voor verminking monumentaal pand

Algemeen

HILVERSUM - De Stichting Vrienden van de Clemenskerk vreest voor verminking van het rijksmonument aan de Bosdrift 53. De organisatie maakt zich grote zorgen over de mogelijke openingen die in het koorgedeelte van het godshuis kunnen komen nu de Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente hiervoor een positief advies heeft gegeven.

De stichting heeft liever dat het pand onaangetast blijft. Wijzigingen aan een monument heeft zij liever niet en zou in de ogen van de Vrienden van de Clemenskerk alleen moeten worden toegestaan als de noodzaak daarvan is aangetoond. In die categorie vallen de aanpassingen voor de nieuwe winkelentree aan de achterzijde van het pand niet, is de mening van de betrokken Hilversummers.

Tweedehands
Sinds 1996 is de Clemenskerk gesloten. Het gebouw staat al geruime tijd leeg. Lang was onzeker of het pand behouden kon blijven. In 2001 kreeg het de status van rijksmonument en in 2010 pas kwam er een nieuwe eigenaar, BOEi. Deze wil een winkel voor tweedehands artikelen beginnen in de kerk. Daar is al een vergunning voor afgegeven door de gemeente Hilversum, maar de winkel is er nog altijd niet.

Aantasting
Tot nog toe waren er geen zorgen bij de stichting omdat de eerdergenoemde commissie negatief tegenover het maken van gaten in een belangrijk deel van de kerk stond. Maar volgens de Vrienden van de Clemenskerk is de commissie van mening veranderd: de cultuurhistorische waarden zouden niet onevenredig worden aangetast. Het gemeentebestuur heeft de vergunning eind februari verstrekt. De stichting hoopt het tij nog te kunnen keren.

Uit de krant