Afbeelding

Muziekles weer in de klas met Metropole op School

Algemeen

HILVERSUM - In de jaren negentig verdween, zonder dat men daar acht op sloeg, muziekles op de basisschool. De focus kwam meer en meer op bijvoorbeeld sport te liggen. "Dat is ook belangrijk, maar vergis je niet in de impact die muziek op kinderen heeft", stelt Pieter Hunfeld, werkzaam op de afdeling marketing en hoornist bij het Hilversumse Metropole Orkest.

En zo bedacht het orkest Metropole op School, een lesmethode om muziek weer bij de kinderen te brengen. Dat het zo'n doorslaand succes zou worden, daar had Hunfeld niet op durven hopen. "In februari stuurden we naar alle basisscholen in Nederland een mailtje waarin we informatie gaven over Metropole op School. Binnen no time hadden we talloze reacties. Uiteindelijk hebben we 45.000 aanvragen gekregen en ze komen nog steeds binnen."

Regering
Dit jaar bestaat het Metropole Orkest 70 jaar. Een mooi moment om te onderzoeken wat nou eigenlijk echt belangrijk is. Ten eerste: iedereen moet de kans krijgen muziek te leren kennen, het mooi te vinden en het te beleven. Dat was ook de doelstelling toen het orkest in 1945 in ballingschap werd opgericht door de Nederlandse regering en Dolf van der Linden. Tijdens de wederopbouw stond verbinding hoog in het vaandel. Muziek moest zorgen voor vertier en vermaak in donkere tijden en bereikbaar zijn voor de hele bevolking. "En weet je," lacht Hunfeld, "we zijn nog steeds springlevend. Iedere Nederlander kent ons, alleen weet men vaak niet dat wij het zijn." De tune van radio Tour de France is van de hand van het Metropole Orkest, evenals het riedeltje waarmee Studio Sport begint. Maar ook verzorgt het orkest muziek voor Nederlandse films en maakte het bijvoorbeeld opnamen met dj Armin van Buuren, Herbie Hancock en The Common Linnets.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant