Afbeelding

Theater Achterom: 'Subsidiëren op programma's dat werkt niet'

Algemeen

HILVERSUM - Het vooruitzicht is: geen pand en geen organisatie meer. Door het opzeggen van de huur en de andere manier van subsidieverstrekking in 2016 was het voor Theater Achterom een 'mission impossible' geworden om de deuren op te houden. "Eigenlijk is het een logische keuze dat we eind 2015 stoppen", aldus voorzitter Cobie de Vos.

Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur wil per 2016 geen geld meer investeren in organisaties, maar wel in programma's. Voor Achterom betekent dat een financiële klap die de organisatie niet te boven zou komen als zij door was gegaan. De Vos vraagt zich af hoe deze 'ideële' vorm van beleid gaat uitpakken. Zij stelt dat organisaties een basissubsidie nodig hebben om te kunnen blijven draaien. "Het ene jaar is het programma goed en krijg je meer en het andere jaar vinden ze het minder en dan krijg je ook minder subsidie. Dat werkt toch niet?", meldt de voorzitter van Theater Achterom.

Consequentie
Jaeger zegt het oprecht jammer te vinden dat het theater stopt. "Dat is een consequentie van een keuze die gemaakt is", aldus de D66'er. "We vinden het niet leuk.We hebben niet het geld om alles te kunnen doen. Daarom stellen we prioriteiten aan de zaken waar we ons geld in investeren. Dat doen we nu met de schaarse middelen die we tot onze beschikking hebben", luidt het vervolg van de democraat.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant