Afbeelding

Gooische Herberg wordt in oude luister hersteld

Algemeen

HILVERSUM - "Kijk nou, dit is de originele entree. Op het raampje staat het huisnummer 21 geverfd. Mooi he?", laat Iwan Nagel enthousiast zien. In de voormalige Gooische Herberg aan de Leeuwenstraat wordt druk verbouwd. Begin maart is aannemer Richard Brundel aan de slag gegaan en herstelt het pand in oude luister. Het is flink doorwerken; de opening van het nieuwe eetcafé Samen staat gepland op 1 juli. Tot grote opluchting van Nagel en talloze andere Hilversummers is de Gooische Herberg gered van de slopershamer. Ternauwernood. Dat wel.

Na het overlijden van Hans Calis, de uitbater van de Gooische Herberg, heeft het pand leeggestaan. Uiteindelijk verkochten de erven van Calis het pand aan Nera Vastgoed. "En toen begon de ellende", begint Nagel. De Hilversummer kon het sloopgedrag van de gemeente Hilversum niet langer aanzien. "Platgooien en hoge nieuwbouw ervoor terug zetten is kennelijk het eenvoudigste. Een commissie van welstand maakt het mogelijk dat er veel gesloopt kan worden, ook als dit van architectonische waarde is." Toen hij zag dat Nera Vastgoed op de plek van de Gooische Herberg een enorme woontoren, met daaronder een horecagelegenheid en parkeergarage wilde bouwen, kookte zijn bloed.

Actievoerders
Het eerste plan van Nera Vastgoed was een simpele blokkendoos. Dit plan werd afgekeurd. Het vernieuwde plan werd wel enthousiast ontvangen. Nagel en enkele winkeliers uit de Leeuwenstraat vonden het onacceptabel en besloten zich hard te maken. Snoeihard. De actiegroep Stop de sloop, red de Gooische Herberg werd geboren. Over de 3000 handtekeningen werden opgehaald, posters werden in Hilversum geplakt, en regelmatig wisselden de actievoerders van gedachten met wethouders. Nagel zat met een raadsman om tafel om de zaak door te nemen. "Onze advocaat adviseerde een juridische status, dat was beter als er een rechtszaak zou komen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant