Afbeelding

De Oude Haven toegankelijk maken voor boten

Algemeen

HILVERSUM - De Oude Haven is nu nog lastig voor bootjes te bereiken en dat is zonde, vinden Jasper Blom en Frans Jutte, beiden watersportliefhebbers en warme voorstanders van de openstelling van de Hilversumse aanlegplaats. "De natuur, de schitterende hoge wallen: varen naar de Oude Haven is zeker even bijzonder als langs de Lesse in de Ardennen", aldus een lyrische Blom.

De Zuidersluis, lage bruggen en weinig vaardiepte, het zijn een aantal belangrijke knelpunten waardoor de vaarroute naar de Oude Haven nu alles behalve gemakkelijk is. Een groot obstakel voor een plezierige doortocht is onder andere de Zuidersluis, volgens Blom. "Nu moeten mensen lang van tevoren aanvragen of de sluis geopend kan worden; het zou natuurlijk veel fijner zijn als je deze, net als andere sluizen in de Hollandse plassen, zelf kunt bedienen. En hoewel het op dit moment mogelijk is om met een sloep vanaf het Hilversums Kanaal naar de Oude Haven te varen, doen weinig mensen dit vanwege dit soort hindernissen."

Ook de gemeenteraad ziet de knelpunten en tegelijkertijd de mogelijkheden die een goed toegankelijke Oude Haven biedt. Anne de Jong, raadslid van D66, is enthousiast over het idee. "Ik heb zelf een boot en ik weet dus hoe mooi het is op het water. Daarom vind ik het geweldig dat de motie waarin wij het college vragen om te onderzoeken in hoeverre de Oude Haven weer verbonden kan worden met het eeuwenoude vaarwegennet van de Gooi- en Vechtstreek eind vorig jaar bijna unaniem is aangenomen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant