Afbeelding

Directeuren blikken terug op zestig jaar Lelyschool

Algemeen

HILVERSUM - Kees van Buren stapte in 1979 de Dr. Ir. C. Lelyschool binnen. Gekleed in een spijkerbroek, overhemd, klompschoenen en halflang haar stelde hij zich voor als de nieuwe directeur. "Ik zag het team kijken: wat hebben we nou in huis gehaald?", grijnst Van Buren. Tot 2004 zwaaide hij de scepter op de basisschool in Hilversum-Noord en gaf toen het stokje over aan de huidige directeur Rob Weichelt. Twee onderwijsdieren blikken terug op zestig jaar Lelyschool.

In 1955 werd het schoolgebouw aan de Lopes Diaslaan 2 geopend. "Als ik aan de Lelyschool denk," mijmert Van Buren, "dan denk ik aan meneer Pruim. De directeur die ik opvolgde was Rieks Wind, maar meneer Pruim had zijn stempel op de school gedrukt." Weichelt knikt. Kent de hilarische verhalen ook. Directeur Pruim was een traditionele. Een man met een sigaar. "Hij was het perfecte voorbeeld van een autoriteit", vindt Van Buren. Het toenmalige team keek dan ook op toen Van Buren zijn entree maakte. "Ik was alles wat Pruim niet was. Ik had vijf jaar lesgegeven op een experimenteerschool in Amsterdam en vervolgens was ik ruim twee jaar hoofd op een school in Amsterdam-Noord. Daarna kwam ik in Hilversum terecht."

Koninkrijkjes
Veranderingen waren al snel aan de orde: aan gesloten klaslokaaldeuren had Van Buren een hekel. Open moest het zijn. Daar waar zijn voorganger het niet op prijs stelde dat ouders konden zien wat er zich afspeelde in de klassen, vond Van Buren dat het transparant moest zijn. "Al die kleine koninkrijkjes in school vond ik niks." Weichelt herinnert zich nog scherp zijn allereerste dag op de Lelyschool. "Ik mocht een dagje met Kees meelopen, zodat ik kon zien hoe zijn school in elkaar stak. Kees waarschuwde me: ik mocht hem niet te veel voor de voeten lopen." Van Buren reed met Weichelt een rondje door de wijk. "Ongelofelijk: Kees bleef maar zwaaien naar bekenden."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant