Afbeelding

Hilversum schenkt 1 euro per Hilversummer extra aan GNR

Algemeen

HILVERSUM - Naast de 170.000 euro die Hilversum al geeft aan het Goois Natuurreservaat (GNR) kan de regionale organisatie rekenen op een extra donatie. Het gemeentebestuur wil het GNR eenmalig een bedrag van 86.000 euro geven om daarmee het reservepotje weer te vullen.

"Het GNR bevindt zich in een financieel kwetsbare positie", vertelde wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. "Groen is toch een van de assets van Hilversum. De hei en het bos zijn belangrijke vestigingswaarden voor mensen om naar Hilversum te komen. Naast de normale bijdrage willen we er nog een schepje bovenop doen. We schenken één euro per Hilversummer extra. Het is belangrijk dat we nadenken over de financiële zekerheid en de toekomst van het GNR, want het GNR is ook van ons."

Florissant
De financiële situatie van de natuurorganisatie is niet florissant. Van Vroonhoven-Kok zei dat de egalisatiereserve (het reservepotje) vorig jaar opgegaan is. Dat geld is besteed aan het onderzoek om te gaan samenwerken met het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) en het inhuren van voormalig bewindsman Pieter Winsemius, die zich buigt over deze kwestie. De 86.000 euro is bedoeld om de reserves van het GNR weer aan te vullen.

Genereus
Daarmee is Hilversum niet alleen genereus, maar wil het tegelijkertijd een signaal afgeven aan de andere gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Met deze extra geste hoopt Hilversum het goede voorbeeld te geven. "Als het hele Gooi ook 1 euro per inwoner geeft dan zou de egalisatiereserve weer helemaal opgepompt zijn", aldus de CDA-wethouder. Het is aan de gemeenteraad of dit voorstel ook echt doorgaat.

Uit de krant