Afbeelding

College zet in op behoud van oude Eurobioscoop

Algemeen

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders wil het gebouw van de voormalige Eurobioscoop behouden. Het is een niet eerder ontdekt monument. Het gaat dan vooral om de vroege betonnen schaaldakconstructie waarvan er nog maar drie in Nederland bestaan. Dat blijkt uit de bouwhistorische verkenning van BBA en het haalbaarheidsonderzoek van BOEi.

"Het was echt een verrassing dat dit gebouw zo uniek is in Nederland én ook nog op een prachtige locatie aan het Langgewenst", aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. "Dit college investeert niet alleen in nieuwe stenen maar erkent de meerwaarde van monumenten. Met het behoud van de voormalige Eurobisocoop zal dit gebouw nog vele jaren een belangrijke plek zijn voor Hilversum. We zien graag een publiekstoegankelijke functie in het gebouw dat een impuls kan geven aan de levendigheid van het plein. Er zijn partijen die geïnteresseerd zijn en volgens onderzoek zou het financieel haalbaar kunnen zijn. De volgende stap is een partij aantrekken die ook echt wil investeren. Hiervoor schrijven we een tender uit."

Toneeltoren
Bestemmingsplan De tender wordt nog voor de zomer uitgeschreven. De gemeente werkt nu de selectiecriteria, stedenbouwkundige randvoorwaarden en een restauratieplan uit. Van het gebouw moet het deel dat dateert uit 1912 behouden blijven. De rest, zoals de toneeltoren, wordt gesloopt. Naast het gebouw is volgens het bestemmingsplan grootschalige nieuwbouw mogelijk. Met behoud van de eurobioscoop is dit niet wenselijk. Daarom gaat de gemeente het bestemmingsplan aanpassen zodat de nieuwbouw wat betreft bouwhoogte en contour past bij de voormalige bioscoop. Ook wordt de horecabestemming aangepast zodat het exploiteren van een café en restaurant mogelijk wordt.

Uit de krant