Afbeelding

Opknapbeurt Langgewenst gaat gemeente fors meer kosten

Algemeen

HILVERSUM - Hoe het kostenplaatje er exact uitziet voor de fikse opknapbeurt van het Langgewenst is nog niet helemaal duidelijk. Wethouder Floris Voorink schat dat de realisatie van het marktterrein tussen de 3 en 4 miljoen euro gaat bedragen, zo gaf hij dinsdag aan bij de presentatie van het definitieve ontwerp Langgewenst. Dat is zeker twee keer zo veel als de anderhalf miljoen die in eerste instantie in de boeken stond.

Volgens de wethouder vallen de kosten hoger uit doordat gekozen is voor een kwalitatief hoogwaardig plein dat obstakelvrij wordt. Het verleggen van leidingen, kabels en draden is een vrij prijzig verhaal, merkt de VVD'er op. Tevens kiest Hilversum voor het gebruik van dure materialen. Op het plein komt natuursteen te liggen dat uit Azië wordt geïmporteerd. "Maar we willen ook een plein maken dat de komende vijftig jaar mee kan." Daarnaast is het oppervlak groter geworden nu besloten is ook het deel van de Eurobioscoop mee te nemen. Zo is er meer te bestraten.

Afschrijven
Voorink zegt dat die anderhalf miljoen euro nooit gehaald had kunnen worden. Het was een heel voorzichtige schatting van de mogelijke kosten. Financieel gezien betekent dit wel voor de gemeente dat het extra bedrag moet worden opgehoest. "Het verschil moeten we zien te financieren", klonk het cryptisch. Volgens de liberaal zijn de extra kosten wel af te schrijven in vijftig jaar.

Extra kosten
Donderdag 11 juni buigt de raadscommissie Ruimte zich over het definitief ontwerp en de extra kosten die deze metamorfose met zich mee gaat brengen. Woensdag 1 juli neemt de gemeenteraad een besluit en wordt duidelijk of Hilversum begin 2016 kan beginnen met de eerste werkzaamheden, zoals de gemeente graag wil.

Uit de krant