Afbeelding

Dudokjes moeten Hilversumse samenleving in beweging brengen

Algemeen

HILVERSUM – Actief zijn. Jezelf en anderen daarvoor belonen en tevens werken aan een socialer Hilversum: dat is het grondbeginsel van de Dudokjes, een virtueel lokaal betaalmiddel alias sociaal bindmiddel, dat Nelleke Degenhart aan het einde van dit jaar hoopt uit te rollen.

"Ik wil wat beweging in de maatschappij brengen. Dat hoeft niet te komen vanuit het raadhuis. Dat geeft het idee dat het je opgelegd wordt. Met de invoering van Dudokjes willen we mensen uit het sociaal isolement halen. Ze moeten zelf van de bank komen om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen in een verpleeghuis. Daar verdienen ze dan Dudokjes mee, waarvan ze bijvoorbeeld een kopje koffie kunnen gaan drinken", vertelt de Hilversumse.

Uitgestelde koffie
Het idee van deze sociale beweging komt oorspronkelijk uit Napels in Italië. Daar werken ze met het begrip 'uitgestelde koffie'. Napolitanen die een kopje koffie bestellen in een koffiebar geven een euro meer. Dit geld is niet bedoeld als fooi, maar daarvoor kunnen arme stadsgenoten dan zelf een koffietje halen, met dank aan de gulle gever. "Ik vind dat zo'n leuk en sympathiek idee", aldus Degenhart. Dit principe van uitgestelde koffie was wel wat de Hilversumse triggerde. Ze besloot hiermee aan de slag te gaan vanuit de gedachte Hilversum socialer te maken zonder dat het een smak geld kost. Daarmee wil zij eveneens terug naar de basisbeginselen van de Partij van de Arbeid, de partij die zij vertegenwoordigt in de Hilversumse gemeenteraad, en zij wil inspringen op een overheid die zich steeds verder terugtrekt. Samen staan we sterk, is het devies.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant