Afbeelding

Veiligheidsscherm keert in najaar terug in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Het veelbesproken mobiele veiligheidsscherm, dat in maart en april op zaterdagavonden is gebruikt als proef, keert dit najaar terug. Volgens burgemeester Pieter Broertjes zijn de reacties op dit cameratoezicht overwegend positief. De uitgaande jeugd heeft aangegeven zich veiliger te voelen doordat duidelijker is dat camera's alles registreren in de binnenstad.

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Bureau Beke uitgevoerd is. Zij hebben gedurende de pilotperiode 552 personen ondervraagd. Twee derde van hen geeft aan dat door het beeldscherm, dat op de kop van de Groest en de Kerkstraat stond, het besef van cameratoezicht is gegroeid. Een kleine minderheid noemt het laten zien van uitgaansbeelden op het scherm inbreuk op hun privacy. Dit gegeven leidde vooraf tot veel 'gedoe', zoals Broertjes het omschrijft. Politieke partijen zetten grote vraagtekens bij het vertonen van de livebeelden.

Modern
Tot zijn tevredenheid lijkt de proef van zeven weken goed te hebben uitgepakt. "De uitkomst ondersteunt de wens van het college om het aantal beeldschermen in het centrum te vergroten", aldus de burgemeester. "Daarop zullen, net als tijdens de proef, niet alleen camerabeelden, maar ook allerlei relevante informatie over vervoer, maar ook nieuwsberichten vertoond worden. Zo wordt vergroting van de veiligheid in de mediastad Hilversum gecombineerd met aantrekkelijke en moderne visuele communicatiemiddelen."

Jaeger-scherm
Broertjes wil daarom een koppeling maken met een van de mediaschermen van wethouder Wimar Jaeger die in het centrum komen. Deze grote beeldschermen moeten het imago van Hilversum versterken. Enige probleem is dat er geen Jaeger-scherm op de Groest komt en wel op de Kerkbrink, bij het station en het Mediapark. "Dat moeten we dan nog even finetunen", zei hij daarover.

Uit de krant