Afbeelding

Nieuwe Langgewenst moet multifunctioneel zijn

Algemeen

HILVERSUM - Van het lelijke eendje naar die mooie zwaan. Het nieuwe Langgewenst moet een trekker van de binnenstad worden. Daarom verdwijnt veel blik van het marktterrein, krijgt het een groen karakter, maar bovenal moet het Langgewenst 2.0 een multifunctionele ruimte zijn voor de Hilversummers en de gebruikers. "Een entreegebied met allure voor markt, evenementen, bioscoop en horeca", klinkt het uit het raadhuis.

Vorige week stemde het gemeentebestuur in met het definitieve ontwerp. "Ik ben blij dat we na vele jaren discussie en vertraging eindelijk met de bouw van een hoogwaardig stadsplein gaan beginnen. Het Langgewenst wordt een obstakelvrije, multifunctionele ruimte", liet wethouder Floris Voorink weten.

Verblijfsgebied
De uitgangspunten voor het ontwerp waren een levendig plein in de binnenstad, waar veel mogelijk is. Daarnaast is het plein niet langer meer een parkeerterrein. Het wordt een verblijfsgebied van 'hoogwaardige kwaliteit en uitstraling met voldoende ruimte voor de markt én evenementen'. En het omgetoverde plein is goed bereikbaar voor fietsers, voetgangers en automobilisten.

Garages
Van de 300 parkeerplekken die er nu nog zijn verdwijnen er 210. Aan de randen van het terrein komen de negentig overgebleven plaatsen te liggen, zodat het Langgewenst vrij blijft van blik. "Dit aantal is gelijk aan het huidige aantal parkeerplaatsen dat er is tijdens de dagen van op- en afbouw van de markt en de marktdagen zelf", aldus de VVD-wethouder. Wie in het centrum wil parkeren, kan gebruikmaken van de garages Silverpoint en Hilvertshof. "Overdag zijn daar nog voldoende plekken. Na 17.00 uur zijn er ruim 740 parkeerplekken in deze garages. Die kunnen prima worden gebruikt door bijvoorbeeld de bezoekers van de JT-bioscoop en de Vorstin", meldt Voorink. Overigens is er in het ontwerp van het Langgewenst rekening mee gehouden dat er in de toekomst een ondergrondse parkeergarage komt.

Planning
Op woensdag 1 juli moet de gemeenteraad een beslissing nemen. Als de meerderheid van de politiek ja zegt tegen dit plan, dan volgen de bestek-aanbesteding en voorbereiding. De daadwerkelijke metamorfoseklus moet in januari 2016 beginnen. Om de markt ook tijdens de uitvoering van de herinrichting te behouden, is gekozen voor een gefaseerde aanpak. Als eerste komt het noordelijk deel van het terrein aan de beurt. Dat duurt van januari tot half mei. Van medio mei tot eind oktober volgt het zuidelijk deel van het Langgewenst volgens de huidige planning.

Uit de krant