Afbeelding

GSA: Programmasubsidie en het varkentje aan de onderste tiet

Algemeen

HILVERSUM – Het werken met een programmasubsidie, zoals het college van burgemeester en wethouders voorstellen, is als een babyvarken die aan de onderste tiet van zijn moeder hangt. Hij mag nog net wat eten, maar mist de kracht om echt te zuigen, kan daardoor niet aansterken en groeien en het is wachten totdat hij wegvalt. Dat is de beeldspraak die Marie-José van Kunstenaarsvereniging GSA en Centrum voor Beeldende Kunst gebruikt.

Als iemand weet hoe het werkt zonder structurele subsidie van de gemeente dan is het GSA aan de Langestraat. De galerie kan als het voorland van andere culturele Hilversumse instellingen worden gezien als de gemeente per 2016 overgaat op de andere manier van begroten. Er moet een overgangsperiode komen van twee jaar, is het advies van Van der Sandt.

1-0 achter
Het culturele aanbod verschraalt. In de Cultuurnota staat dat Hilversum steviger in te gaan zetten op media, architectuur en muziek. Wat nou als dat niet jouw smaak is?, vroeg Van der Sandt zich af. "Theater en beeldende kunst, kunstvormen waarvoor in Hilversum ook publieke belangstelling is, komen buiten de structurele financiering te vallen. Uiteraard kan een incidentele subsidie worden aangevraagd, maar je kijkt toch altijd tegen een 1-0 achterstand aan", meldde zij deze week aan de raad voor de behandeling van de Cultuurnota in de commissie Samenleving van dinsdagavond.

Beeldbende
GSA maakt zich zorgen over het voortbestaan van de beeldende kunst. Daar heeft zij zelf al een idee voor. Woensdag maakte Van der Sandt bekend dat de initiatiefgroep Beeldbende antwoord geeft op deze problematiek. De BeeldBende spreekt de intentie uit om in de periode van 2016 tot 2020 op organisatorisch inhoudelijk vlak samen te werken, gericht op het bieden van een podium voor beeldende kunst in Hilversum (hierover meer in HilversumsNieuws van donderdag 2 juli)

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant