Afbeelding

Terug naar de puberteit tijdens 3FM-tentoonstelling in Beeld en Geluid

Algemeen

HILVERSUM - Beeld en Geluid krijgt per 2 oktober een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die werkt volgens het principe plug in en luister. Het gaat hier om 'Your Serious Radio' expositie.

Bezoekers pluggen hier met een koptelefoon in op de jaren waarin zij naar 3FM luisterden. In deze tijdelijke tentoonstelling legt Beeld en Geluid voor het eerst het accent op radio, een medium dat een groot deel van het audiovisuele archief vormt. Aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling is het 50-jarig bestaan van 3FM op 11 oktober dit jaar. 

Generaties
In de tentoonstelling neemt Beeld en Geluid bezoekers mee langs de soundtrack van hun puberteit. 3FM is de afgelopen vijftig jaar voor meerdere generaties een vaste waarde. "Door het luisteren naar radio ontdek je je muzieksmaak, begrijp je wat 'gaaf' is, weet je waar je bij wilt horen en kun je je afzetten tegen je ouders. De radio was en is daarbij de verbindende factor en helpt bij het ontwikkelen van de eigen identiteit van inmiddels meerdere generaties", zo meldt het Nederlands Instituut.

Tienerkamer
In 'Your Serious Radio' gaan bezoekers op basis van 'profiling' terug naar hun puberteit, de tienerkamer, de muziek, de feestjes, de brommer, de radioprogramma's en de stemmen van toen. "Alle hoogtepunten uit 50 jaar 3FM zijn terug te luisteren en bovendien gaan bezoekers zelf aan de slag", meldt Beeld en Geluid nog. Ook kinderen hoeven niet stil te zitten. Zij ontdekken 3FM met speciaal voor hen ontwikkelde activiteiten Stoorzenders en Radio Actief.

Uit de krant