Afbeelding

Hilversum rouwt om slachtoffer MH17

Algemeen

HILVERSUM – Ongeloof overheerst nog altijd. De wortels van het verdriet, waar de vliegramp met de MH17 voor gezorgd heeft, zitten heel diep. Dat bleek vanmorgen wel bij de Sint Vituskerk, die vandaag de plek van ontmoeting en rouw is.

"Het is onmenselijk zwaar binnengekomen", stelt Tom Verdam, de man die vorig jaar de voorzitter van voetbalclub Altius was en waar de familie Smallenburg actief was. "Ik kan nog steeds niet geloven dat het gebeurd is", aldus Gerard Koopmanschap. Hij was de pianoleraar van Werther en Carlijn Smallenburg.

Achtbaan
Burgemeester Pieter Broertjes sprak vanmorgen van een rare dag. Het afgelopen jaar heeft hij ervaren als een emotionele achtbaan. "Er is geen dag voorbij gegaan dat we er niet aan gedacht hebben of dat we er niet mee bezig zijn geweest", aldus de burgervader in de Mariakapel, vlak voordat hij de gekweekte zonnebloemen uitdeelde aan vertegenwoordigers van Altius, Olympia, Gooise Atletiek Club en Roland Holst. Ook voor het Comenius College staat een meer dan een meter hoge zonnebloem klaar.

Plek
Het zaad van deze zonnebloemen is afkomstig van de crashsite in Oekraïne. Een Australische journalist name deze mee, gaf deze aan Thomas Schansman – de vader van de omgekomen Quinn. Hij benaderde de Hilversumse burgemeester, die de zaden op kweek liet zetten in Pinetum Blijdenstein. Het is de bedoeling dat deze zonnebloemen een plek krijgen in Hilversum, opdat de ramp en de slachtoffers nooit vergeten kunnen worden.

Kaarsje
Vanaf 10.30 uur staat een deur van de kerk open. Hilversummers en andere belangstellenden hebben daar de mogelijkheid een moment van bezinning te pakken, een kaarsje aan te steken of een boodschap achter te laten in het herdenkingsboek. Jong en oud neemt de pen ter hand om een persoonlijke noot op te schrijven. 

Uit de krant