Afbeelding

Traktatie van Cantate op de Brink bij start tiende seizoen

Algemeen

HILVERSUM – Cantate op de Brink gaat een jubileumjaar in en dat wil de organisatie groots vieren. Zaterdag 29 augustus openen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor het tiende seizoen. Het is de bedoeling de bezoekers een muzikale traktatie voor te schotelen en opmaat te zijn voor een bijzondere jaargang.

Centraal staat de Bach-cantate 'Warum betrübst du dich mein Herz'. Johann Sebastian Bach schreef dit werk tijdens zijn eerste jaar in Leipzig en was nog volop aan het experimenteren met het verwerken van bekende liederen in zijn cantates. Deze cantate sluit aan bij een deel uit de Bergrede waarin mensen wordt aangeraden te leven als 'de vogels in het veld'.

Canon
Naast deze cantate brengen de leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor twee andere werken ten gehore. Het zijn de canon voor vier stemmen 'Misere mei Domine' van de Nederlandse componist J.P. Sweelinck en van Bach ook nog het 'Paslite Deo nostro in laetitia' op muziek van zijn 'Magnificat'. Dit alles staat onder leiding van Luuk Tuinder. "Een prachtige opmaat voor een heel bijzonder seizoen", stelt de organisatie van Cantate op de Brink. Het optreden begint zaterdag om 16.30 uur.

Filmtheater
Het laatstgenoemde werk vormt tevens de opmaat voor de jubileumcantate. Deze vindt plaats op zaterdag 21 november. In een extra cantatevesper wordt dan het 'Magnificat' van Bach uitgevoerd. Het tiende seizoen van Cantate op de Brink telt zes cantatevespers en een evenement dat samen met Filmtheater Hilversum verzorgd wordt.

Uit de krant