Werken aan de veiligheid in het centrum.
Werken aan de veiligheid in het centrum.

Burgemeester gaat bevoegdheid nu wel gebruiken om drugspanden te sluiten

Algemeen

HILVERSUM - Mede op verzoek van de politie gaat burgemeester Pieter Broertjes strenger optreden als het gaat om drugspanden. Daarbij zegt hij dat hij het ultieme middel van sluiting van woningen, bedrijfspanden en horecazaken in zal zetten. Volgens de PvdA'er vloeit dit strengere beleid voort uit het nieuwe regionale hennepconvenant dat dinsdag 1 september is ingegaan.

Al jaren beschikte de burgemeester over de bevoegdheid (koop)woningen of bedrijfspanden te sluiten. Daar heeft hij tot nu nooit gebruik van gemaakt. De maatregelen waren voldoende en de samenwerking met bijvoorbeeld de belastingdienst en woningcorporaties verliep goed. Op verzoek van de politie komen er nu verscherpte maatregelen.

Druk
"Dat doen we om meer druk op de ketel te kunnen zetten. Niet dat de politie twee jaar later na het vinden van een hennepplantage weer voor dezelfde deur staat. Dit is voor ons een stok achter de deur. Dat gebeurt nu te weinig. Nu duidelijk is dat je weet dat jouw pand of bedrijf gesloten kan worden, raak je mensen ook harder", aldus Broertjes.

In 2014 zijn er 47 hennepplantages in Hilversum opgerold. Dit jaar staat de teller al op 21. Dat vindt Broertjes forse aantallen. Waarschuwen en strenger optreden moeten deze cijfers terugdringen en Hilversum vooral veiliger moet worden.

Verbannen
Het strengere beleid gaat ook op voor de Hilversumse horeca. Broertjes wil drugs totaal verbannen en wil dat in samenwerking met de horeca-ondernemers doen. Het publiek voorlichten is een onderdeel van het plan van aanpak, maar ook de inzet van 'stillen'. Dit kan ertoe leiden dat de burgemeester besluit een horecazaak voor een week te sluiten.

Uit de krant