Afbeelding

Hilversum krijgt eigen duurzame energiecoöperatie

Algemeen

HILVERSUM - Collectief investeren in daken met zonnepanelen of gezamenlijk als Hilversummers lokale Noord-Hollandse groene energie inkopen. De oprichting van de Duurzame Energie Coöperatie Hilversum maakt het mogelijk, maar de ambities van de initiatiefnemers gaan verder. "Misschien dat we over vier, vijf jaar als collectief onze eerste biogasvergistingsinstallatie in Hilversum kunnen exploiteren", hoopt Jeroen Pool van de nieuwe coöperatie.

Vorig jaar kwam Pool terug uit Kenia waar hij betrokken was bij de oprichting van een energiecoöperatie. "Ik was na anderhalf jaar blij om weer terug te zijn, maar tegelijkertijd bekeek ik alles vanuit een ander perspectief. Ik begon me af te vragen welke duurzame initiatieven hier in Hilversum leefden en kwam erachter dat er eigenlijk maar bar weinig werd ondernomen op dit vlak."

Serieus
Pool voerde gesprekken in de wijken en merkten dat bewoners veel ideeën hadden, maar dat de samenhang tussen de initiatieven ontbrak. "Een aantal buurtbewoners in Hilversum-Zuid wilde collectief investeren in zonnepanelen op het dak van de Bethlehemkerk. Ik heb mij bij hen aangesloten en we zijn dit serieus gaan organiseren. Naar verwachting levert dit project vanaf maart volgend jaar de eerste zonnestroom."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant