Afbeelding

Open Monumenten Dagen: 35 Hilversumse monumenten zijn gratis te bezoeken

Algemeen

HILVERSUM - En de evenementen gaan nog even door in Hilversum. Na een weekeinde vol festiviteiten gehad te hebben, gaat de activiteitentrein gewoon door. Zaterdag vindt het Rondje35 plaats en staan tevens de Open Monumentendagen op de Hilversumse rol. 'Kunst en ambacht' is dit jaar het landelijke thema, dat Hilversum vooral ophangt aan architect Willem Marinus Dudok.

"Dudok werd precies honderd jaar geleden aangesteld als gemeente-architect en dat viert Hilversum met het Dudokjaar", aldus Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum. "Dit weekend openen extra veel Dudokmonumenten hun deuren."

Buitenkansjes
Duizenden mensen zijn zaterdag 12 en zondag 13 september op de been in Hilversum. In totaal zijn er 35 monumenten gratis te bezoeken in de mediastad. Hierbij zitten enkele buitenkansjes, zoals Van Breugel het omschrijft, die dit jaar eenmalig zijn opengesteld. Denk daarbij aan scholen, aula's van begraafplaatsen en een sporttribune van de hand van Dudok.

Toren
Daarnaast openen ook Gooiland, Zonnestraal, verschillende landgoederen en kerken hun deuren. Dit jaar kan men ook weer de toren van de Vituskerk en die van het raadhuis beklimmen. Ook de eerste fase van de restauratie van de oude VARA-studio is dit weekend voor het eerst te zien.

"De monumentenliefhebbers kunnen met een speciale kaart in één oogopslag zien wat waar te zien is", legt de museumdirecteur uit. "Ook het onlangs vernieuwde Dudok Architectuur Centrum in de kelder van het raadhuis is zeer de moeite van een bezoek waard."

Uit de krant