Afbeelding

1 jaar HilversumsNieuws: 'Vanaf de eerste editie aanwezig'

Algemeen

HILVERSUM - "Bestaan jullie pas een jaar? Ik dacht dat jullie al veel langer op de markt waren!", zo luidt een van de reacties op de eerste verjaardag van HilversumsNieuws. Afgelopen vrijdag, 4 september, was het alweer twaalf maanden geleden dat Enter Media de allereerste editie uitbracht. De komende dagen blikken we hier terug met bekende Hilversummers of personen die bekend zijn in Hilversum. Stef van Breugel sluit deze reeks af..

Hoe vond je dat, dat je in de allereerste HilversumsNieuws stond?
"Fantastisch. Dat was breaking news. Toen de krant verscheen, maakte het museum net de move naar mediakunst. In Hilversum wordt het nieuws gemaakt, en wij zijn van mening dat we als museum daar iets mee willen en kunnen doen. Nieuwsfotografie. De Zilveren Camera. World Press Photo. We hebben het in huis gehad. Machtig mooi."

In dat interview vertel je dat het museum een beetje een 'stoffig imago' heeft. Hoe is dat nu?
"Ik denk dat we dat stoffige imago van ons hebben afgeschud. Het museum is continu in beweging. Het is fijn om te merken dat het publiek onze keuzes van exposities waardeert. Maar ook dat nieuwslezers en andere mensen die op het Mediapark werken, graag hun steentje willen bijdragen door middel van het houden van lezingen."

Wat is de kracht van Museum Hilversum?
"Gastheerschap. Dat hebben we hoog in het vaandel staan. We zijn met een kleine club, veelal vrijwilligers, en we moeten het samen doen. Zo heb ik vanochtend een uurtje achter de informatiebalie gestaan. Gewoon om in contact te blijven met onze bezoekers. Ik wil zichtbaar zijn. Vind het prettig als mensen mij aanspreken."

Welke tentoonstelling heeft bijgedragen aan meer bekendheid?
"Tentoonstellingen die dicht bij ons publiek staan. Ik kan wel heel experimentele kunstfoto's aan de muur hangen, maar als het publiek dat niet snapt, wat heb ik er dan aan? Ik zoek naar exposities die toegankelijk zijn. Hilversummers hebben genoten van de tentoonstelling 'Tussen Vrede en Oorlog'. Mensen van buitenaf zijn enthousiast over de nu lopende tentoonstelling van de twee fotografen Sacha de Boer en Raymond Rutting."

Ben je blij met HilversumsNieuws?
"Jazeker. Vanaf de eerste editie zijn jullie aanwezig. HilversumsNieuws steekt er bovenuit en een stad als Hilversum heeft dat nodig. Ik vind het fijn als we in de krant staan. Ik ben het gezicht van het museum en gelukkig ook een beetje ijdel, dus ik vind het geen probleem om op de foto voor de krant te gaan."

En tenslotte?
"Het aantal vrienden van het museum blijft achter bij onze verwachting. Ik roep mensen op vriend van Museum Hilversum te worden. Vrienden krijgen nog meer aandacht en extra's. Doen dus."

Uit de krant