Afbeelding

Hilversummers over vluchtelingenhulp op Lesbos: 'Het was een voorrecht'

Algemeen

HILVERSUM - Met een grote stapel oranje reddingsvesten komen Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk aanzetten. Bij een tweede blik zijn de opblaasbare armbandjes en zwemvesten voor kinderen ook zichtbaar. Spullen die kinderen aandoen in een zwembad als zij nog geen diploma hebben, maar vluchtelingen gebruiken deze voor hun kroost bij de gevaarlijke oversteek per boot naar Griekenland. "We hebben ze meegenomen, zodat het ook hier tastbaar wordt", stellen de twee Hilversummers.

Het tweetal is donderdag teruggekomen van Lesbos. Acht dagen lang, van donderdag 3 tot en met donderdag 10 september, hebben zij de handen uit de mouwen gestoken om vluchtelingen aan land te helpen en ze te voorzien van eten, drinken en andere zaken, zoals luiers voor de kinderen. Robijn en Tuk zijn er nog vol van. De reis heeft veel impact op ze gehad. "Het was in één woord indrukwekkend", zeggen beide dames bijna in koor. Heftig en emotioneel zijn de andere twee begrippen die zij hieraan toevoegen.

Onmogelijk
Hoewel zij vooraf wisten waar zij naartoe gingen, wat ze daar kwamen doen en ook de beelden op YouTube hadden gezien, is een gevoelsmatige voorbereiding nagenoeg onmogelijk. "Je weet niet wat je meemaakt", aldus Tuk. "Het is echt een voorrecht dat ik dit heb mogen doen. Het voelt heel goed om die mensen te helpen, ze te verwelkomen en medemenselijkheid te tonen", zegt Robijn nederig.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant