Afbeelding

Burgerinitiatief Heikracht wil een vliegwiel zijn voor de eigen buurt

Algemeen

HILVERSUM - Weg uit die cocon van individualisme. De buurt is zo veel meer dan het eigen huis. Met elkaar is de wijk socialer, aangenamer en duurzamer te maken. Dat is de boodschap die Heikracht uitdraagt. "Wat is er leuker dan te wonen in een wijk waar we er met en voor elkaar zijn?"

Deze zin is van het vierkoppige kernteam van dit burgerinitiatief. Stephan van Reisen, Annelene Ammerlaan, Jogchum Kooi en Jeroen Pool zijn Heikracht gestart. Dat doen zij in navolging van Meent- en Seinkracht, die overigens ook worden gesteund door Hilversum Verbonden, waar Aernoud Olde de drijvende kracht van is. Overal is het doel hetzelfde: de buurt met elkaar beter, leuker, mooier, gezelliger en duurzamer te maken.

Symfonie
In het raadhuis klinken deze woorden van de krachtinitiatieven als de mooiste symfonie in de oren. Sterke buurten is immers de mantra van wethouder Arjo Klamer. Buurtbewoners moeten een steviger vinger in de pap krijgen over hun eigen omgeving, welzijn, zorg en veiligheid. Ideeën en behoeften van onderop waarbij de gemeente snel kan faciliteren, is het basisidee van het buurtgericht werken. Een buurtcoördinator is daarbij de schakel tussen beide partijen.

Brainstorm
Het kwartet is al een aantal maanden bezig in hun wijk, dat bestaat uit het gebied tussen de Taludweg, Loosdrechtseweg, Kolhornseweg en Bosdrift (zo'n 4500 woningen in postcodegebied 1215). In april verzorgden zij een brainstormsessie in de Bethlehemkerk. Tot hun eigen verbazing kwamen daar dik negentig bewoners op af, die vele ideeën spuiden om hun eigen wijk een impuls te geven. Hierna kwamen er themagroepen (energie, sociale cohesie, communicatie en ruimtelijke ordening en groen) om met concrete ideeën te komen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant