Afbeelding

Jaeger: 'Onverwachte vraag leidde tot razendsnelle actie voor vluchtelingenopvang'

Algemeen

HILVERSUM - Koningin Máxima had wellicht gezegd dat de uitspraak van wethouder Wimar Jaeger over het aantal vluchtelingen dat Hilversum zou kunnen opvangen 'een beetje dom was'. Maar volgens de D66'er is deze opmerking wel een vliegwiel geweest voor een snelle actie om vluchtelingen in de regio op te vangen.

In zijn blog 'Hilversum Bruist' blikt de democraat terug op zijn bezoek aan de radiostudio in de voormalige City-bioscoop. In de liveshow van RTi Hilversum, RTV NH en HilversumsNieuws zei hij dat Hilversum 1500 tot 1600 vluchtelingen zou kunnen opvangen. Deze uitspraak leidde tot veel commotie en zelfs landelijke media-aandacht.

Overvallen
"Ik werd ineens geconfronteerd werd met de actuele vraag:  'Hoe zit het met de vluchtelingenopvang in Hilversum?' De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik door die vraag overvallen werd. De dagen voorafgaand hadden volledig in het teken gestaan van alle feestelijkheden", zo schrijft de wethouder op de website van de gemeente.

Publiciteitsgolf
Hij vervolgt: "Door mijn reactie stond Hilversum ineens niet alleen met de Open Studio Dagen in de landelijke spotlights, maar ook met de opvang van vluchtelingen", realiseert de democraat zich. "De publiciteitsgolf vroeg om een razendsnelle actie om echt met vluchtelingenopvang in onze regio aan de gang te gaan. Het vervulde mij met trots toen het NOS Journaal de dinsdag daarop na de vele negatieve berichten letterlijk zei "hoe anders kan het ook in Hilversum en de Gooi en Vechtstreek".

Urgentie
Daarmee is het volgens Jaeger toch eind goed, al goed. Want de onverwachte vraag heeft ingeluid dat een humanitair drama boven aan de politieke en maatschappelijke agenda kwam te staan. "Hilversum bruist als nooit tevoren, ook als er geen reden is voor een feestje. Dat is precies waarom juist wij hulp moeten willen geven", sluit de D66'er af.

Uit de krant