Afbeelding

FNV richt pijlen Huishoudelijke Hulp Toelage nu op politieke partijen

Algemeen

HILVERSUM - FNV Lokaal richt nu de pijlen op de Gooise politiek. Gesprekken met de Regio Gooi en Vechtstreek over de inhoud van het plan voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) hebben niet geresulteerd in een aanpassing in het voorstel, zoals de vakbond had willen zien. De FNV stelt dat de HHT-gelden ingezet zullen worden voor zaken waarvoor ze niet bedoeld zijn.

Kritiek uitte de vakbond eerder al, net zoals de SP Hilversum, Actiz en de WMO-raad. Renske Leijten, lid van de Tweede Kamer namens de SP, stelde al schriftelijke vragen. Een aantal pijnpunten is al van tafel. "Ons voornaamste punt van kritiek op het plan van aanpak was dat de regio de HHT-gelden wil inzetten voor een private markt van schoonmaakdiensten. Dat is heel wat anders dan het ontwikkelen van Wmo-gerelateerde dienstverlening. Wij willen dat deze gelden worden ingezet waar het voor is bedoeld: de teruggang in het Wmo-indicatievolume opvangen met gelden om daarmee de teruglopende werkgelegenheid als gevolg van de bezuinigingen op te vangen", stelt de FNV in de brief aan de gemeenteraden.

Schoonmaak-cao
In het herziene plan is het onderbrengen van de zorgmedewerkers in de schoonmaak-cao van de baan. Ander belangrijk punt van aandacht is het verdwijnen van de signaleringsfunctie. Dat betekent dat de huishoudelijke hulp niet meer hoeft te melden als iemand hulp nodig heeft.

Uitspreken
In Hilversum buigt de politiek zich woensdag 30 september over dit plan. Dat is mogelijk geworden doordat partijen als de ChristenUnie, SP en PvdA hun zorgen hadden geuit en wethouder Arjo Klamer (foto) had aangegeven het plan in de regio aan te houden. Dat is afgelopen donderdag ook gebeurd. Er is geen definitieve klap op dit plan gegeven door de portefeuillehouders Sociaal Domein in de regio. Nu kan onder andere de Hilversumse politiek zich nog uitspreken over de inhoud.

Uit de krant