Afbeelding

Ondernemer 'patatoorlog' al lang op de gezonde toer

Algemeen

HILVERSUM - Youness Bouglalah staat in Hilversum bekend als de man die de schooljeugd enkel en alleen een vette hap wil verkopen. Met zijn mobiele snackkar staat hij iedere middag voor het Comenius College en het Roland Holst. Hij verkoopt op deze locaties inderdaad snacks, maar hij denkt wezenlijk na over een gezond assortiment. De 'patatoorlogondernemer' heeft een nieuw initiatief ontwikkeld. Met www.gezondeschoolkantines.nl laat hij zien bewust met gezonde voeding bezig te zijn en hoopt hij bij scholen binnen te kunnen komen.

Binnen is hij al bij de Savornin Lohman (SAV). Voor het tweede schooljaar op rij staat Bouglalah met zijn vrouw in de kantine. Het is dinsdag aan het einde van de ochtend. Vanwege het veertigminutenrooster moet het echtpaar flink aanzetten. Normaliter klinkt de bel voor de pauze om 12.10 uur, maar nu verschijnen de leerlingen al om 11.30 uur voor hun neus. In het keukentje liggen de verse sla, de gesneden tomaten en komkommers en enkele broodjes gezond al klaar. De ovens staan aan, zodat de Turkse pizza's, panini- en pitabroodjes straks snel warm zijn. Zijn mobiele snackkar staat buiten. Binnen is geen frituurpan te vinden. "We hebben met elkaar afgesproken dat we niet frituren", legt hij uit. En dat is geen enkel probleem voor hem.

Prachtig idee
De pauze is volop aan de gang. Vooral de pitabroodjes van 1 euro zijn in trek. Een groepje jongens zit aan tafel vlak voor de werkbank van het echtpaar. De meesten hebben een pitabroodje gekocht. Af en toe kopen ze iets bij Bouglalah geven zij aan. Ze zijn wel blij met het assortiment van de ondernemer. "Ik vind het een prachtig idee", zegt een van de jongens. "Ik ben nieuw hier, maar op mijn vorige school hadden we echt niet zoveel aanbod. Dit eten is veel beter dan de broodjes die ik mee van huis neem. Ik smeer ze overigens zelf", meldt hij erbij. "Het is wel jammer dat je niet kunt pinnen", zegt een ander. Om die opmerking moet de Hilversummer lachen. "Ze kunnen het geld ook overmaken naar mijn rekening", reageert hij.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant