Afbeelding

Zes leerlingen Van Hasseltschool nu gediplomeerde vredesmediatoren

Algemeen

HILVERSUM - Zo'n zes jaar geleden besloot de Van Hasseltschool in Hilversum-Zuid een Vreedzame School te worden. Er waren te veel en te vaak conflicten tussen leerlingen op school en er werd gepest. Directeur Harm Schoneveld vergeleek de verschillende antipestprogramma's die het ministerie aanbiedt en koos voor de Vreedzame School. Leerkracht Marjolein Klingenberg is nauw betrokken bij het programma en leidt leerlingen op tot heuse mediatoren. "En het werkt, het is fantastisch om te zien", straalt zij.

De zes jonge mediatoren op de Van Hasseltschool kregen vorige week hun diploma. "Ze hebben drie dagdelen besteed aan de Vreedzame School. En dat is nu beloond met een diploma", legt Klingenberg uit. Het is nogal wat, jonge mediatoren die leeftijdgenootjes bijstaan bij het oplossen van een ruzie of pesterij. Klingenberg weet na zes jaar dat het een uitstekend preventiemiddel is.

Niet snel huilen
De tienjarige Sanne is een van de mediatoren. Voor het tweede jaar werd zij door haar klasgenoten gekozen. "Kinderen uit mijn klas kunnen stemmen op andere kinderen uit de klas waarvan zij denken dat dat een goede mediator is. En voor de tweede keer hebben ze op mij gestemd", vertelt Sanne. Een goede mediator moet, volgens de kinderen, stevig zijn, niet snel huilen en zijn stem goed gebruiken. Als Klingenberg naar haar oren wijst, voegt Sharon er snel aan toe: "En een mediator moet goed kunnen luisteren."

Bang
Ze vindt het mooi om te doen. Bang om op kinderen af te stappen die ruzie hebben, is ze niet. "We hebben er natuurlijk les in gehad van juf Marjolein. Daar bespreken we wat je moet doen als er ruzie is." Want het conflict oplossen, dat doen de mediatoren niet. Het is de bedoeling dat ze helpen. Dat ze meedenken over een oplossing."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant