Afbeelding

Vakvereniging: 'Inzet SIV had geen toegevoegde waarde op Nieuwe Havenweg'

Algemeen

HILVERSUM - Het deugde van geen kant. Dat zegt de Vakvereniging Brandweervrijwilligers over de inzet van de snel inzetbare voertuigen (SIV) bij de brand vorige week aan de Nieuwe Havenweg. Deze vereniging heeft de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, naar aanleiding van deze Hilversumse situatie verzocht om in te grijpen.

Woensdag was er een grote brand in het sorteercentrum van PostNL op het Hilversumse industrieterrein. Bij aankomst van de SIV was de brand volledig uitslaand. De vakvereniging stelt aan de hand van gemaakte videobeelden vast dat de inzet van de SIV geen toegevoegde waarde had. Dit terwijl de woordvoerder van de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek in een verklaring stelde dat juist de inzet van het snel inzetbare voertuig eraan heeft bijgedragen dat de brand niet is uitgebreid naar de aangrenzende sorteerhal.

Vlammen
"Op de beelden is te zien dat kort na aankomst van het snelle brandweerbusje een drukluchtschuim, een zogeheten DLS, straal wordt ingezet in de hoek van het gebouw bij de grote rode overheaddeuren, gericht op de vlammen bij de dakrand. Enig effect op het vuur is niet waarneembaar", aldus de vakvereniging.

In de weg
Het snel inzetbare voertuig komt ter plaatse met slechts twee brandweermensen aan boord. Zij hebben de beschikking over één straal met een watervoorraad van 350 liter. Er wordt gesteld dat bij een maatgevend incident de slagkracht onvoldoende is om een nuttige bijdrage te kunnen leveren. "Ze staan meestal in de weg en werken impliciet gevaarlijke situaties in de hand, helemaal wanneer een dergelijk busje uitrukt zonder opgeleide bevelvoerder, zoals bij deze inzet het geval was."

Uit de krant