Hilversum gaat volgens de Duitse correspondent Helmut Hetzel rigoureus te werk met de vuurwerkvrije zone.
Hilversum gaat volgens de Duitse correspondent Helmut Hetzel rigoureus te werk met de vuurwerkvrije zone.

Bürgemeister Broertjes en vuurwerkverbod trekken media-aandacht in Duitsland

Algemeen

HILVERSUM - Hilversum wordt gezien als een van de voorlopers in de discussie rondom vuurwerkvrije zones. Landelijk heeft dat al veel aandacht gekregen, maar het nieuws en de rol die Hilversum hierin speelt wordt ook in het buitenland opgepikt.

Correspondent Helmut Hetzel heeft een artikel geschreven in Der Westen, waarin hij rapporteert over de trend in Nederland. Steeds meer gemeenten voeren vuurwerkvrije zones in. De in Nederland woonachtige Duitser gebruikt Hilversum als voorbeeld. 'Bürgemeister' Pieter Broertjes is met het invoeren van een vuurwerkvrij gebied in het centrum van Hilversum het uithangbord ervan.

Laars
Hetzel schrijft dat de binnenstad van Hilversum verstoken blijft van vuurwerk en dat bewoners daar ook geen vuurwerk mogen afsteken en dat degenen die het vuurwerkverbod in dit gebied aan hun laars lappen, beboet kunnen worden. 

Vormfout
Hilversum wilde vorig jaar al een vuurwerkvrije zone invoeren in het centrum. Dat ging toen niet door omdat vuurwerkhandelaren het verbod aanvochten bij de rechter. Vanwege een vormfout ging het plan van de gemeente niet door. De rechtbank Midden-Nederland besloot op 19 november dat het door Hilversum genomen besluit wel degelijk terecht was. Vuurwerkhandelaar Witbaard heeft aangekondigd dit besluit aan te vechten bij de Raad van State om opnieuw de vuurwerkvrije plannen van tafel te krijgen.

Afbeelding

Uit de krant