Afbeelding

Begin 2016 is eerste zichtbare stap van groener centrum te zien

Algemeen

HILVERSUM - Hoewel de tien kostbare kastanjebomen op de kop van de Groest verdwijnen, investeert de gemeente Hilversum in groen. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok meldt dat er op het gebied van bomen de nodige projecten op stapel staan in het centrum. Voor eind maart moeten de eerste resultaten al zichtbaar zijn.

"Het is de opzet om de voorgestane vergroening van het centrum zo veel mogelijk ook in de projecten tot resultaat te brengen", schrijft de CDA-vrouw in een raadsinformatiebrief. De gemeente is in de binnenstad bezig met de aanpak van het marktterrein, de Kerkbrink, de Emmastraat, de Vitushof en het stationsgebied.

Fasen
In al die plannen speelt vergroening een belangrijke rol. Van Vroonhoven zegt dat de voorstellen voor de aanpak tot 2018 zijn gepland in twee fasen. Op korte termijn is al een slag te slaan. Dat heeft een inventarisatie uitgewezen. Zij ziet plek en ruimte voor 28 nieuwe bomen in de binnenstad. Waar deze bomen komen en om wat voor bomen het gaat, vermeldt de wethouder niet. Wel spreekt zij over een "eerste zichtbare stap in de vergroening van het centrum".

1000-bomenplan
In fase 2 wil zij in samenspraak met programma Buurten de minst groene wijken van Hilversum aanpakken én het centrum verder vergroenen. Daarbij denkt Van Vroonhoven aan de Kerkstraat, de Schoutenstraat en de Leeuwenstraat. Medio 2016 komt hiervoor een voorstel. In totaal is 1 miljoen euro beschikbaar voor het vergroenen van de stad. Met het 1000-bomenplan van GroenLinks is concrete invulling gegeven aan dit project.

Uit de krant