Afbeelding

De buffer tussen politie en buurt

Algemeen

HILVERSUM - In Hilversum-Oost zijn er inmiddels negen WhatsAppgroepen met buurtbewoners die elkaar en de politie waarschuwen als er iets mis is in de directe woonomgeving. Lucille Coetzee is de beheerder van de groep Astronomische buurt 4. "Ik hoef echt niet bij iedereen op de koffie, maar ik vind het wel prettig dat we een beetje op elkaar letten."

"In Zuid-Afrika staan de buren met een lekkernij op de stoep als er nieuwe bewoners in een wijk komen wonen. Ik wil zeker niet zeggen dat we dat hier ook moeten doen, maar het is wel zo dat de mensen in Nederland wat meer afstand houden", zegt Coetzee, die zeventien jaar geleden naar Hilversum is verhuisd. "Mijn eerste jaren in Hilversum woonden we op de Diependaalselaan en in die tijd heb ik zelf ook nooit actief mijn buren opgezocht. Pas toen ik met mijn dochter naar de Astronomische buurt verhuisde, heb ik moeite gedaan om de buurt te leren kennen. Ik hoef echt niet naar de verjaardagsfeestjes van iedereen, maar het leek me fijn om bij echte narigheid op mijn buren terug te kunnen vallen."

Buitenspeeldag
Coetzee begon haar kennismakingstocht door de buurt op kleine schaal met de directe buren en leerde op die manier steeds meer mensen kennen. "Zo kwam ik erachter dat er best veel kinderen in de buurt woonden, maar dat de straat nooit meedeed aan de jaarlijkse Buitenspeeldag. Dat heb ik toen met een aantal enthousiaste buurtbewoners opgepakt", vertelt de Hilversumse. Bij deze gelegenheid sprak wijkagent Jeffrey Cijs haar ook aan met het verzoek om beheerder te worden van de buurtapp. Een taak die zij sinds mei dit jaar op zich neemt voor het deel van de Astronomische buurt tussen de Eemnesserweg en de Lorentzweg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant