Afbeelding

Witbaard en gemeente treffen elkaar donderdag bij de Raad van State

Algemeen

HILVERSUM - De bel voor ronde twee klinkt donderdag om 13.00 uur in Den Haag. Dan staan de gemeente Hilversum en de vuurwerkhandelaren opnieuw voor de rechter. Ditmaal gaat het om de Raad van State.

Lukt het onder andere vuurwerkhandelaar Witbaard om opnieuw succes te halen? Vorig jaar december slaagde de vuurwerkbranche erin om de vuurwerkvrije zone in het centrum van Hilversum te voorkomen. Toen besloot de rechter dat niet het voltallige college bevoegd is om een vuurwerkverbod in te stellen. Die bevoegdheid heeft alleen de burgemeester.

Vormfout
Afgelopen november verklaarde de rechtbank Midden-Nederland dat dit geen vormfout is. Daardoor ligt de weg voor een Hilversums vuurwerkverbod in het centrum open. Het gaat om het gebied tussen de Groest, het marktterrein, de Stationsstraat, de Schapenkamp en de Prins Bernhardstraat.

Oneerlijk
De bedrijven vechten nu dit zogeheten aanwijzingsbesluit aan bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak in Den Haag. De Hilversumse vuurwerkhandelaar zegt dat er sprake is van oneerlijke behandeling. Daarmee bedoelt hij dat mensen geen vuurwerk mogen afsteken in de hierbovengenoemde zone, maar elders wel.

Uit de krant