Afbeelding

Persmuseum heeft ambitie naar Hilversum te komen

Algemeen

HILVERSUM - Hilversum kan in de nabije toekomst een museum rijker zijn. Het is de ambitie van het Persmuseum Amsterdam te verlaten om zich vervolgens als zelfstandige entiteit te vestigen in het onderkomen van Beeld en Geluid.

Onno Aerden, lid van de raad van toezicht van het Persmuseum, zegt dat al jaren binnen de hoofdstad gekeken is naar een andere locatie. Meestal bleken deze plekken onbetaalbaar voor het kleine museum. Bij gebrek aan een goed alternatief in Amsterdam heeft de raad van toezicht, waar Pieter Broertjes voorzitter van is en Jan Müller (directeur van Beeld en Geluid) ook in zit, gekeken naar locaties buiten de huidige vestigingsplaats.

Subsidieverzoek
De focus ligt nu op een plek in het museum aan de Media Park Boulevard 1. Het Persmuseum, dat nu enkele duizenden bezoekers trekt, denkt in Beeld en Geluid meer publiek te kunnen trekken. Het subsidieverzoek, dat voor 1 februari binnen moet zijn bij de Raad van Cultuur, is gericht op deze verhuizing. Of het museum daadwerkelijk naar de mediastad komt, ligt in handen van de Raad van Cultuur. Als zij akkoord gaat met de aanvraag dan is een overgang naar Hilversum aanstaande.

Geen fusie
Aerden benadrukt dat, als het Persmuseum overkomt, het dan niet gaat om een fusie met Beeld en Geluid. Het museum krijgt een eigen ruimte en draait zelfstandig. De verhuizing betreft alleen de tentoonstellingsruimte. De collectie blijft in het Amsterdamse pand aan de Zeeburgerkade 10.

Op de langere termijn is de wens van het museum een Huis van de Journalistiek te beginnen. Dat hoeft niet in Hilversum te zijn, meldt de woordvoerder.

Uit de krant