Afbeelding

College: 'Geen betrokkenheid bij biedingsproces op Philipsterrein'

Algemeen

HILVERSUM – De gemeente Hilversum is op geen enkele wijze betrokken bij het biedingsproces op het Philipsterrein aan de Anton Philipslaan 1. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders vanavond. Daarmee reageert het gemeentebestuur op vragen van Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum.

"Het betreft hier een private aangelegenheid. Het terrein is van een private partij met de centrale overheid als aandeelhouder. De gemeente kan, wil en zal geen relatie hebben tot enig onderdeel van de procedure die door Propertize is ingezet", luidt het snelle antwoord.

Risico's
De twee oppositiepartijen hebben zogeheten artikel 41-vragen gesteld. Zij stellen dat de gemeente tijdens het biedingsproces contacten heeft gehad met hypotheekbank Propertize en met geïnteresseerde partijen en bieder. Een van de vragen is dan ook waarom het college zo actief betrokken is geweest en of zij zich daarmee niet extra risico's op de hals hebben gehaald.

Geheimhouding
Tevens menen de fracties dat wethouder Wimar Jaeger uit de school heeft geklapt. Hij zou tijdens de commissievergadering Economie en Bestuur van 2 december zich niet aan de geheimhouding hebben gehouden door te praten over het voorbereidingsbesluit.

Niet aan de orde
Dat wijst het college van de hand. "Wat ons betreft wekt de opgeroepen discussie rond het Philipsterrein de indruk alsof er geheime afspraken of documenten achter dit dossier zouden zitten terwijl dat totaal niet aan de orde is", schrijft het gemeentebestuur. De geheimhouding zou voor enkele dagen hebben gegolden, namelijk de periode tussen besluitvorming en publicatie van het voorbereidingsbesluit.

Vrije vertaling
Dan heeft het college nog een stichtelijk woord voor de raad. Zij heeft de indruk dat een nogal vrije vertaling van de feiten zich hier voordoet. De raad moet, net zoals het college, het belang van de gemeente behartigen. Prudent omgaan met informatie is daarbij essentieel. "Al is het maar om imagoschade te voorkomen."

Verkoop
Vastgoedmarkt.nl maakte in augustus bekend dat het terrein geveild gaat worden. Er moesten nieuwe woningen verrijzen, maar deze plannen zijn nooit realiteit geworden. Vastgoedfinancier Propertize heeft het terrein nu in de verkoop gedaan.

Uit de krant