Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Bouw van Hilversums crematorium is begonnen

Algemeen

HILVERSUM - Eindelijk was het dan zover. Maandag is de bouw van het crematorium officieel van start gegaan. Energiek liet wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok weten dat dit project dan nu echt gerealiseerd gaat worden. Volgend jaar moet deze nieuwe Hilversumse voorziening op begraafplaats Zuiderhof draaien. "Ik denk dat dit Hilversum verder brengt", zei de CDA-vrouw in haar toespraak.

Aan beide kanten van de inrit branden kaarsjes in witte kaarsenhouders. Deze geven een beetje extra licht en sfeer op deze grijze maandag. Rond 15.30 uur komen de genodigden, veel mensen uit de uitvaartbranche, aan bij Zuiderhof aan de Kolhornseweg 13. Praten gebeurt pas als Mieke Verkuil, bedrijfsleider begraafplaatsen en crematorium van de gemeente Hilversum, het woord neemt. Voor die tijd klinkt voornamelijk de doedelzak, die bespeeld wordt door de in kilt gehulde Garrett.

Tekeningen
Al snel mag Van Vroonhoven het gezelschap toespreken. Blijheid overheerst bij haar. In 2,5 jaar tijd is het de gemeente gelukt te komen van een gedachte naar de realisatie van een crematorium. De christendemocrate zei wel dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan. Veel tekeningen zijn de revue gepasseerd en ook binnen de politieke arena zijn de nodige harde noten gekraakt.

Sober
Het oorspronkelijke ontwerp, dat omschreven werd als sober en doelmatig, kostte ruim 2 miljoen euro. Na de zomer kwam Van Vroonhoven nog eens terug bij de raad. Het crematorium moest toch 'top of the bill' worden. Dat past ook beter bij het werk van architect Willem Dudok. Mede door een duurdere oven, duurzaamheidsmaatregelen en de eisen die horen bij de kwaliteitsslag vroeg ze nog eens 900.000 euro extra. De meerderheid van de raad besloot dat zij zeven ton tot haar beschikking krijgt en die andere twee ton weg te stoppen in de pot onvoorzien. Als de kosten van de oven meevallen dan meent Van Vroonhoven dat zij binnen het budget van twee ton kan blijven.

Rijksmonument
Mede door die voorgeschiedenis was de wethouder maandag verheugd te kunnen beginnen met de bouw. "Het wordt de hoogste tijd dat Hilversum een crematorium krijgt, zodat de Hilversummers niet meer naar Bilthoven of Utrecht hoeven te gaan", sprak Van Vroonhoven. "Het mooie is dat het één geheel wordt. Het crematorium wordt ingepast in het rijksmonument van Dudok. We hopen dat de bouw snel en zonder problemen gaat, zodat wij na de zomer kunnen beginnen."

Einde Dudokjaar
Als alles volgens planning verloopt, dan gaat het crematorium open op 1 juli 2016, de dag dat het Dudokjaar afloopt in Hilversum. De architect kwam op 1 juli 1915 in dienst bij de gemeente. "Het zou mooi zijn als aan het eind van het Dudokjaar de start is van het crematorium", besluit Verkuil.

Minder
De begraafplaats wordt steeds minder gebruikt. Twee derde van het Gooi kiest voor crematie. Het is de bedoeling dat Zuiderhof jaarlijks 600 plechtigheden verzorgt. Dat komt neer op ongeveer twee per dag. Voorheen waren dat er wel vier per dag.

Uit de krant